2008. november 14.

Apple iPod nano 4G teszt

szivárvány ipod nano

UPDATE: Megérkezett az 5-ik generációs Nano, változatlan ár mellett videókamera, nagyobb LCD, FM rádió, lépésszámláló, mikrofon, hangszóró került bele. Minden, amit a 4G-ről alább leíram, továbbra is helytálló, de a plusz funkciók tovább emelik ennek a műszaki gyöngyszemnek az értékét.

Előszó

Először mint minden rendes Apple hívő vagy Avon ügynök, én is szükségét érzem, hogy mindenkinek elmondjam megtérésem történetét :-)

Sokáig csak nevettem az almás matricákkal feldíszített autókon. A filmekben minduntalan feltűnő Mac laptopokat arcátlan burkolt reklámnak tartottam. Az Apple OS-X-t látatlanul is a számítógépes analfabétáknak való lebutított operációs rendszernek hittem, az iPod-ot pedig túlárazott divatcuccnak kategorizáltam. Boldog voltam a Windows Mobile telefonommal, nem volt semmi bajom az öregecske XP PC-mel.

2007-ben aztán a munkahelyemen kaptam egy 8GB-os iPhone-t és egy fehér öcsi MacBook-ot (*) (fapados kiszerelést: 1.83 MHz, 512 MB). Néhány nap alatt mindkét termék teljesen lenyűgözött, használat közben értettem meg, hogy miért rajonganak ezekért akik már kipróbálták őket. Azóta vettem otthonra egy 24" iMac-et, már 3G iPhone-t használok, és ha ingyen adná valaki, akkor sem kellene Windows számítógép. Nagyon nehéz, de mégis megállom most, hogy részletesebben belemenjek abba, hogy miért jobb a Mac a Windows-nál, talán majd valamikor máskor részletesen kifejtem.

iPod-om ezzel szemben soha nem volt, ezért kíváncsi voltam, hogy milyen lehet az új (negyedik generációs azaz 4G) iPod nano. Egy kollégám kölcsön adott egyet egy hétig, bőven volt időm tesztelgetni. Meglepve tapasztaltam, hogy magyarul nem találtam egyetlen épkézláb nano tesztet sem az (index cikkéből nem sok információ derült ki), ezért nekiültem, hogy írjak egyet.

iPod nano asztalon


Az Apple és az iPod népszerűsége

Az iPod 70% fölötti piaci részesedést kaszál az USA-ban az MP3 lejátszók piacán. Ezt az utcákon járva is érzékelni lehet, minden tizenéves fehér zsinórú fejhallgatóval mászkál. Az Apple egyik nagy találmánya az iTunes program volt, amit bárki ingyen letölthet és használhat (az is, akinek nincsen iPod-ja), ezzel nagyon jól tudjuk a CD-inket és MP3-ainkat rendszerezni, albumaink képeket letölteni, számok szövegét megjeleníteni, lakásban zenét szolgáltatni, vagy hipnotikus vizualizációt bámulni. Az iTunes boltban könnyen, és a CD-k bolti áránál olcsóbban lehet zenét, TV sorozatokat, filmeket vásárolni (Magyarországon a kiadók szerencsétlenkedése miatt még nem), valamint podcastokat letölteni. Az iTunes bolt egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem hoz az Apple-nek számottevő hasznot, a bevétel a lejátszók eladásából jön.

Magyarországon más a helyzet, az iPod-ok piaci részesedése nyilvánvalóan sokkal alacsonyabb, lehet mindenféle árú és színvonalú más MP3 lejátszót kapni. Arról nem tudok vélemény alkotni, hogy melyiket "éri meg" megvenni, sajnos nem tudok erre a célra használható összehasonlító teszttel szolgálni. Még abban sem nagyon tudok tanácsot adni, hogy iPod nano-t, Classic-ot, vagy Touch-ot érdemes venni, ez teljesen a vásárló igényeitől függ. Én már azon is meg vagyok lepődve, hogy az MP3 lejátszókat nem váltották le teljesen a telefonok, hiszen mindegyik tud már zenét lejátszani.

Szerintem egyébként iPhone-t kell venni, egy készülékben nagyjából megoldódik vele a telefon, MP3 játszó, email, internet böngésző, játékkonzol, zsebszámítógép, navigáció kérdése. Ez a platform hihetetlen tempóban fejlődik, 2-3 havonta új szoftver frissítést ad ki az Apple amiben új funkciók jelennek meg, semmi más nem hasonlítható hozzá, a konkurencia behozhatatlan távolságból próbálja a lemaradását csökkenteni. Az iPhone már régóta nem csak egy telefon, hanem óriási jövő előtt álló zsebszámítógép. De nem is az iPhone-ról akarok most írni, maradjunk szigorúan az MP3 játszóknál.

Akinek nem kell, vagy nem elérhető az iPhone és egy iPod-ot szeretne, először el kell döntenie, hogy minden zenéjét a zsebében akarja-e hordani egy vaskosabb iPod Classic (120 GB) formájában, az iPhone (szinte) összes előnyét a havi telefonszámla nélkül szeretné egy iPod Touch (8-16-32 GB) segítségével élvezni, vagy megelégszik az olcsóbb és jóval kisebb iPod nano-val (4-8-16 GB), esetleg a zenéket véletlenszerű sorrendben játszó kijelző nélküli miniatűr Shuffle-el (1-2 GB).

Ha ön valakinek ajándékba szeretne iPod nano-t vásárolni, itt meg is állhat az olvasásban, és nyugodtan megveheti. Kötve hiszem, hogy lenne olyan ember, aki ne lenne boldog ha kapna egyet. Kollegáim egyöntetűen ezt mondták a nano-t látva: "nincsen rá szükségem, de nagyon szeretnék egyet"

A teszt előtt nézzük meg közösen az Apple USA honlapján a jobb felső sarokban levő kék gombra kattintva a terméket röviden bemutató Quicktime videót. Azért ne a magyar oldalra menjünk, mert ott nem működik.

iPod nano csomagolás


Az iPod nano külseje

Az új nano egy iparművészeti remek. Már a csomagolása is vérprofi, az iPod szinte lebeg az átlátszó dobozban, becsomagolva is előzetest ad az Apple Design boszorkánykonyhájából kiszűrődő aromákból. Döbbenetes élmény a készüléket a dobozból kifejteni és kézbe venni. Hihetetlenül vékony és könnyű, szinte meglepő amikor bekapcsol a kijelzője, ez az első bizonyítéka, hogy nem csak egy játékot tartunk a kezünkben. Kollegáim már mind láttak elég iPod-ot életükben, de egyenként megálltak az asztalom előtt és megcsodálták az új nano-t. Kezükbe fogva hüledeztek, hogy milyen kicsi és könnyű.

A ház alumínium, tapintásra hideg, az LCD üveg (nem műanyag), ezért a nano különösen karcállónak és strapabírónak tűnik. Megalkuvás nélkül ügyeltek az apró részletekre, kidolgozott és mégis egyszerű minden porcikája. Tíz szín közül lehet választani, a reklám képek elég jól visszaadják a valódi színeket, aki látatlanban rendel egyet, nem fog csalódni amikor élőben meglátja. A képek nem tudják visszaadni azt a fémes csillogást, amitől a nano a valóságban szebb, mint a fotókon.

A kijelző üvege domború, de nem torzít, erős napfényben is elég jól kivehető a kép. A felbontása 240x320 pixel, meglepően jó minőségben lehet vele fényképeket és akár videókat is nézni, bár a videókat először a megfelelő formátumba (H.264) kell konvertálni.

iPod nano előlnézet


Használat

Aki még soha nem fogott a kezében iPod-ot, annak először meg kell értenie a "clickwheel' lényegét: a fehér tárcsán az ujjunkkal köröket rajzolva tudunk lejátszás közben hangerőt változtatni, vagy a menüt pörgetni. Ezt a rendszert már sokan próbálták lekoppintani, de az Apple szabadalma miatt csak gyengébb megoldások láttak napvilágot. A készülék kikapcsolása sem triviális, a Play/Pause gombot kell lenyomva tartani a teljes áramtalanításhoz.

Az összes többi funkciót ki tudtam találni a menükben való bóklászással, nem kellett a leírást (PDF) elővennem. Van magyar menü is, néhány megmosolyognivaló kifejezéssel, szerintem érdemes az angol menüt választani, nyelvgyakorlásnak sem árt ennyi kifejezést megtanulni.

Az iPod zene lejátszás funkcióihoz nem kell sok időt a menüben töltenünk, a következő szám kiválasztása egyszerűen, többféle módon is történhet. Ezek közül a legvidámabb megoldás, hogy az iPod rázásával új zenét tudunk magunknak kisorsolni. Elég erősen meg kell rázni, futás közben magától nem fog ez a funkció bekapcsolni. Szerintem hiba, hogy rázáskor a shuffle bekapcsolva marad, és a következő szám is véletlenszerűen lesz kisorsolva hacsak 5 gombnyomás eredményeképpen ki nem kapcsoljuk.

A használathoz nem kötelező, de azért érdemes megtanulni a menük által kínált opciókat, például hogy a középső gomb nyomva tartásával egy mini menüből választhatjuk ki a Genius funkciót, az album, vagy az előadó böngészését, stb.

Nagyon megéri a zenéinkhez az albumok képeit összegyűjteni, gyönyörű ahogy az iPhone-hoz hasonlóan a nano-t oldalra fordítva a képek között tudunk lapozgatni (cover flow). Ez egyáltalán nem felesleges csili-vili, hasonlít ahhoz az élményhez, ahogy a bakelit lemezeink között lapozgattunk annak idején a rég letűnt analóg világban. Gyorsan és fennakadás nélkül tudunk több száz képet végigpörgetni. Az album kiválasztása után a kép megfordul, és az albumon levő számok címei közül tudunk választani. Érdemes megfigyelni az összes képernyőváltáskor az animációkat (például amikor elfordítjuk a nano-t), nagyon igényesen vannak megcsinálva.

Átlagosan négy perc hosszú 128kbps számokból nagyjából 2000 fér a 8GB-os iPod-ra, ami kb. 200 albumnak felel meg. Ennyi zene mellett már nem lehet unatkozni, sőt olyat is lehet találni, amit nem is tudtunk, hogy a zsebünkben van. Érdekes módon a kis nano tud néhány olyan iPod funkciót is amit a nagy testvérek, az iPhone és az iPod Touch nem tudnak: szöveges keresés előadók és címek között, zenék közti átmenet áttűnéssel (crossfade), és a már említett rázós számsorsolás.

Elég jól működik a "Genius", ami az épp hallgatott zenéhez valamennyire hasonlóakat válogat egy elmenthető 25-ös listába. Meglátszik az új nano-n, hogy ez már a negyedik generáció, a használata letisztult, könnyen megérthető, de akinek kedve van raja böködni, az komolyabb funkciókat is elő tud varázsolni. Két hibát találtam rajta:
1. a scroll-wheel felülete sajnos nem elég csúszós, sokszor megakad rajta az ujjam.
2. A menükben való bóklászás közben nem lehet hangerőt állítani.

iPod nano alja


Hangminőség, fejhallgató

Fiatalabb koromban elég válogatós voltam audió termékek terén, a nappaliban audiofil kategóriájú erősítő (Krell) és hangfalak (Monitor Audio) porosodnak ennek bizonyítékaként, a hálószobában a jó öreg Micromega CD játszóra egy AudioArt Equinox kábellel van rákötve a Sennheiser HD-600 fejhallgató. Az iPod nyilván nem összemérhető kategória ezzel a cuccal, de kevesebbe kerül, mint akár a spéci fejhallgatókábelem...

Az iPod hangminősége a gyári fejhallgatóval teljesen elfogadható, sőt, lenyűgöző, hogy mekkora hang jön ki egy ilyen kicsi kütyüből. Játszottam egy kicsit az ekvalizer beállításokkal, de rontott a hangminőségen, ezért végül kikapcsoltam. Aki a lehető legjobb hangminőséget akarja kifacsarni az MP3 játszójából, annak érdemes kipróbálnia egy jobb fülbedugható monitor fejhallgatót, nekem az Etymotic Research ER-6i van, ami sokkal jobban szól, jobb a zajszigetelése, de jóval körülményesebb a fülbe dugni és kivenni mint a gyári fejhallgatót.

Az Apple legújabb csúcs füldugóját a cikk írásakor még nem próbáltam ki, de valószínűleg ez az iPod tökéletes társa, mert a beépített kapcsolóval lehet előre és hátra ugrani, lejátszást megállítani és elindítani, valamint hangerőt állítani, a beépített mikrofonnal pedig memo-kat felvenni. Olcsóbb megoldás iPhone fejhallgatót használni, a mikrofon ki-be kapcsolás, és az előre-hátra léptetés is működik vele, ami nagyon megkönnyíti az iPod használatát.

Az iPod a "Sound Check" (hangkiegyenlítés) funkcióval kiegyengeti a különböző szinteken felvett zenék hangerejét (én nem használom), a "Volume Limit" (hangerőkorlát) segítségével pedig megszabhatjuk, hogy mekkore legyen a beállítható legnagyobb hangerő, például azért, hogy a gyerekünk nehogy túl hangosan hallgasson zenét.

A nano hangminőségét csak egy másik készülékkel, a 3G iPhone-nal hasonlítottam össze. Az iPhone fejhallgatóját használtam, ugyanazokat a zenéket hallgattam felváltva. Nem értem rá vak ABX teszttel vacakolni, a konklúzióm ezért felületes és szubjektív: a nano jól szól, de az iPhone még jobban.

iTunes

Az iPod sikeréhez nagyban hozzájárult az iTunes is. Kicsit zavaros, hogy a Windows vagy Mac számítógépre installálható zene rendszerező programot iTunes-nak, az ezen keresztül elérhető internetes zene és filmáruházát iTunes Store-nak nevezik. Az előző használatához nem szükséges az utóbbiban vásárolni, én például inkább CD-ket veszek abban bízva, hogy valamikor lesz időm őket CD-játszóban is hallgatni, és ezeket konvertálom az iPod által lejátszható AAC m4a fájlokká. Magyarországon sajnos még nem indult be az iTunes zenebolt, csak az iPhone App Store.

A CD-k iTunes-ba való beolvasása előtt érdemes két dolgot beállítanunk. Az alapértelmezett 128kbps helyett 192kbps VBR tömörítést, ami hallhatóan jót tesz a számok minőségének. Én ezt a beállítást javaslom, én is ezt használom. (Az iTunes által preferált Dolby Labs által kifejlesztett AAC tömörítés helyett választhatjuk a szélesebb körben használt, de idősebb és gyengébb minőségű MP3-at is, ebben az esetben ugyanolyan hangminőséghez magasabb bitrate-re van szükség. Nem javaslom.) A hangminőség további növelése érdekében tovább lehet a bitrate-et emelni, de ezzel a fájl méretek is hízni fognak, kevesebb zene fér majd el az iPod-unkon. A bitrate és a file méret egyenesen arányos, a 256kbps-hoz például kétszer akkora fájl kell, mint a 128kbps-hoz. A Variable Bit Rate (VBR) a zene bonyolultságától föggően optimalizálja a tömörítést, érdemes bekapcsolni.

iTunes 192kbps VBR

Persze MP3 és WMA fájlokat is be lehet az iTunes-ba importálni, az utóbbiakat automatikusan AAC vagy MP3 formátumba fogja a program konvertálni, ami minőségromlással jár, mert ezek a zenetömörítő eljárások nem működnek túl jól eleve tömörített fájlokon. Fontos, hogy rendben legyenek az ID3 Tag-ek, az alapján rendszerezi az iTunes a zenéinket, nem lehet csak úgy könyvtárakba dobálni fájlokat és azokat utána az iPod-on megtalálni.

Egyéb szolgáltatások

Az iPod-okba belezsúfoltak néhány olyan funkciót, amiknek a zene lejátszásához semmi közük sincs, és amiket már szinte minden telefon tud:

- A nano képes egyszerűbb játékprogramok futtatására, a beépített mozgásérzékelő segítségével a készülék döntögetésével lehet némelyiket kontrollálni. Ezek a játékok az iTunes Store-ban vásárolhatók néhány dollár körüli áron.
- Az iTunes segítségével fényképeket tölthetünk fel a nano-ra, ez egy fokkal elegánsabb megoldás, mint a pénztárcánkból előkaparászni a gyűrött fényképeket.
- Nekem legjobban a naptár tetszik, öröm ránézni, de sajnos itt meg is áll a tudása, beleírni már sajnos nem tudunk. Az iTunes egyébként szinkronizálni tudja magát a Google naptárral, és azt az iPod-ra tölteni.

Ítélethirdetés

Az iPod nano egy lenyűgöző minőségű tömegcikk. Ez a kategória szerintem már nem nagyon tud hova fejlődni, a menük így is elég bonyolultak, több funkciót felesleges lenne belezsúfolni. A hangminőségen lehetne javítani, de az átlag felhasználó így is le lesz tőle nyűgözve. Úgy vettem észre, hogy akinek nincsen rá szüksége, az is szeretne egyet birtokolni. Olyasmi feeling, mint annak idején az első kvarcórák voltak: az ember csak bámul rá, hogy a kezében tart egy olyan miniatűr műszaki cuccot, amit 10 évvel ezelőtt el sem tudott volna képzelni.

Ötből négy csillagot adok neki az iPhone-nál gyengébb hangminőség, a tapadós scroll-wheel és az alap fejhallgatóról hiányzó távirányító miatt. Tökéletes és emlékezetes ajándék iskolásoknak, kondizás közben zenét hallgatóknak, a tudomány és a technika újdonságaiért rajongóknak és mindenkinek aki egy egyszerűen használható, elegáns mp3 játszót szeretne.

UPDATE: Füllentettem, mikor azt írtam, hogy kölcsönkapott Nano-t teszteltem, igazából öcsémnek vettem Karácsonyra, csak nem akartam lelőni a meglepetést. Közben vett magának egy 2G iPhone-t, tehát Nano-ra nem volt szüksége, ennek ellenére örült neki, és az iPhone mellet is használja. Megerősítette, hogy a képek nem adják vissza, hogy milyen apró és könnyű az a kis kütyü, és milyen döbbenet kézbevenni.

(*) "Öcsi MacBook" © by plastik.hu

49 megjegyzés:

 1. kicsit tényleg hosszú.. és a végén már nem is iPod, hanem iTunes "teszt" :))

  VálaszTörlés
 2. Megtanultam már az Ottó leveleit olvasni, így nem volt hosszú ;-) Nálam jobban senki sem gyűlöli a Mac cuccokat. Itt Európában egyenlőre alternatíva kísérletezőknek, én maradok biztosan még pár évig az öreg WXP-nél. A Mac betörése ebbe a világba valóban az iTunes-al történt. Első kísérletezésem vele rövid volt, 5 perc után letöröltem a gépemről. Tavaly karácsonyra megleptem magam egy 4GB-os mp3 lejátszóval, előnye az volt, hogy úgy működött, mint egy pendrive. Tökéletes ahhoz, amennyi időt én ezzel a dologgal foglalkozni akartam. Februárban már el is adtam, mert: a 4GB nagyon kevésnek tűnt. Nekem kb 300CD-m volt, ennek az egyharmada TDream. A 4GB annak való, aki csak a kedvenc számait akarja magával vinni. Ma már eljutottam oda, hogy minden fontos lemezem a 80GB-os iPod Classic-on figyel. Arról nem beszélek, hogy az ID Tag-okkal mennyit szórakoztam és vettem el értékes napokat a családomtól. De ma már olyan állapotban van, hogy minden ott van, ahol keresem. Ugyan az az album név, ugyan az az előadó. Ha külföldre utazok, és napokig rám tör a magány, akkor nélkülözhetetlen eszköz. Otthon csak porosodik egyébként. A 80GB-ot is meg lehet únni elég hamar, de esténként azért átsegít a magányon külhonban. Itt Európában inkább a Windows-os iTunes-nak köszönheti a sikerét szerintem. Ja, a fülhallgatót lecseréltem én is, nekem egy SONY csúcs füles megtette, verte az AKG termékét. Mindig magamnál hordom. Ja, az aksi nem bírja ki az ígért 23 órát, szerintem 15 után már megáll. Drága játékszer kissé sznoboknak, mint én. De élvezem.

  VálaszTörlés
 3. Szia Otto, jó volt olvasni a bejegyzéseidet...

  ...az iTunes-al kapcsolatban kérdeznélek most. Szeretném hasznlni a "Get album artwork" funkciót, de eddig még egy borító se jött le...van magyar iTunes Store accountom...köszi és üdv

  www.attilarieger.com

  VálaszTörlés
 4. jó a teszt, köszönjük a leírást.
  3 kérdésem maradt:
  - miben rosszabb az ipod hangminősége, mint az iphoné? kevesebb mélyhang vagy ilyesmi?
  - az ipod max hangereje és az iphone max hangereje ugyanakkora?
  - az itunes-al hogy lehet fotókat feltenni az ipodra?

  VálaszTörlés
 5. - A "Get album artwork" funkcióról külön akarok majd írni. Amerikai iTunes account esetén a CD képeinek betöltése automatikusan működik,
  de ennek hiányában is van egy elég egyszerű megoldás.
  - A hangminőséget nehéz szavakba önteni, nem olyan élethű, kevesebb a mély, nem olyan részletező a felbontás, állandóan a hangerőt tekergettem felfelé, hogy szóljon már végre jobban.
  - Azt hiszem, az iPod maximális hangereje erősebb volt, fájdalmasan hangosan tudott szólni az Apple fejhallgatóval.
  - Fotókat Mac-en iPhoto albumok kiválasztásával, Windows-on egy képeket tartó könyvtár megadásával lehet szinkronizálni. A könyvtárban levő összes alkönyvtár külön fotóalbumként meg fog jelenni, az ezekben levő könyvtárak már nem. Elég egyszerű.

  VálaszTörlés
 6. A teszt bárhogy is szeretné, nem tudja visszaadni azt az élményt, amikor egy iPod nano 4G-t a kezünkbe fogunk, és el kezdünk használni. Nekem van iPhone 2G-m, mégis azonnal átéreztem, hogy mit jelen az, hogy "nincsen rá szükségem, de nagyon szeretnék egyet" Egy dolog szépen megszerkesztett leírásokat olvasgatni, egy másik dolog kézbe venni és használni a nanot! Bárki bármilyen véleményt kialakíthat a teszt alapján, maradhat érdektelen vagy semleges, de akkor fog úgyis rájönni, hogy Ottó miről beszélt, amikor ahogy ő is tette, 1-2 hétig használni fog egy iPod nano 4G-t! Engem eleganciája, fantasztikus vékonysága, "kompakt" kivitele fogott meg, mikor megkaptam nem tudtam letenni a kezemből! Most értettem meg, hogy felesleges is tovább dicsérnem, hiszen amikor én olvastam róla sem fogott úgy meg, mint amikor birtokba vettem! Ja, és tényleg kitűnő ajándék!! :)

  VálaszTörlés
 7. BassJazz, pénzt is adnál érte? Nálunk az iparban egy fontos tényező, hogy valaki csak kipróbálja egyszer, vagy utána vásárolja is? :-)

  VálaszTörlés
 8. "BassJazz, pénzt is adnál érte?" Igen. Most vettem pl. egy Macbookot a "minden pénzemen", mert elegem lett a PC-ből! (iPodot nem vehetek már, mert kaptam ajándékba..) Olyan szinten kiábrándultam, hogy nem akarok a közelemben windows terméket látni soha többet! Az összes windows felhasználónak további jó szórakozást és kitartást kívánok, ez nem sznobizmus vagy ilyesmi, én olyan szinten éreztem átverve magam mint felhasználó, hagy azt szavakkal kifejezni nem lehet. Egy teljesen új Dell gépet vettem annak idején, nézegettem a paramétereit, hogy mekkora memória meg ilyesmi... Akkor eszembe sem jutott, hogy hiába a tökéletes hardware, ha win OP rendszer lesz rajta... Arra is gondolhatnék, hogy egyedi eset vagyok, de a környezetemben a kollégáim egyre térnek át MAC-re... Én a következőt fogalmaztam meg: Ha valaki nyugodt idegeket akar, és nem számítástechnikai szakember, vagy nem ez a hobbija, hogy munkaidő után újratelepít, vagy megoldásokat keres számítástechnikai problémákra, az kerülje a windows minden formáját! Lehet, hogy ez egyszer változni fog, de most így van.

  VálaszTörlés
 9. Tibor,

  Én nem adnék a nano-ért pénzt, mert nem tudnám racionalizálni a vásárlását, ugyanis a 16GB iPhone-om állandóan a kezem ügyében van. Füllentettem amikor azt írtam, hogy kollégámtól kaptam kölcsön kipróbálásra a készüléket, valójában öcsémnek vettem ajándékba, csak nem akartam, hogy túl korán megtudja. Teljes volt a meglepetés, nem panaszkodott, hogy az iPhone mellé felesleges az iPod (pedig az :-)). Amikor a gyerekek akkorák lesznek, hogy használni tudnak egy iPodot. csak egy kérdésem lesz, hogy melyik a kedvenc színük.

  Bár egy kollégám felsős gyerekei mind iPod Touch-ot kértek (és kaptak) Karácsonyra, és 6 éves Lili lányom is bemondta egyik nap, hogy 10 éves születésnapjára egy iPod Touch-ot szeretne.

  VálaszTörlés
 10. A következőkkel tudnám iPhone mellé a nano-t bemagyarázni magamnak:

  - Ha olyan helyre megyünk (pl. strand), ahol nem lenne az iPhone biztonságban, a nano kisebb rizikó
  - Konnektortól levő tartós távollét esetén nem az iPhone akkuját fogyasztjuk le zenehallgatással
  - Kapunk plusz 8-16 GB tárhelyet
  - Edzés közben kényelmesebb a kisebb méret és súly miatt

  VálaszTörlés
 11. Megtudna valaki mondani, hogyan lehet legkonnyebben hasznalni az Ipod-ot az autoban? AudiA3-Ipod NANO 4th.koszi!

  VálaszTörlés
 12. Úgy a legkönnyebb, ha van beépített iPod dokkod és az autórádió tudja az iPod-ot vezérelni.

  VálaszTörlés
 13. Szia.Érdeklődnék!Ipod nano 2GB-os,zsír új,most bontották ki!Rádugják a számítógépre(telepítő cd nem volt mellé,netről szedték le hozzá)akkor működik,meg reagál állítólag valamit,de ahogy lehúzzák a gépről,mintha lefagyna és nem reagál semmire!Ez miért lehet?Mit lehet vele ilyenkor kezdeni?Előre is köszönöm a választ.

  VálaszTörlés
 14. Dr. iPod az ügyeletes és megfizethető iPod és iPhone valamint Mac gyógyász, nézesd meg vele:
  http://ipod.kreative-labs.com/

  VálaszTörlés
 15. Ha lehúzod a gépről egyből ki is kapcsol? Mert akkor akksiproblémája lehet, vagy az akku le van szakadva az alaplapról. Ha lehúzás után még uyganúgy világít csak nem reagál (lefagy) az valami szoftveres hibára enged következtetni. Lecsatlakoztatás előtt leválasztod a rendszerről (Eject)?
  Ha nem oldódik meg a probléma, először is próbálkozz reseteléssel (MENU és középső gomb lenyomása hosszan amíg újra nem indul az iPod és megjelenik az Alma logó). Ha ez sem segít, akkor iTunesból Restore-old.
  Ha mindezek nem segítettek, esetleg még próbálkozz egy iTunes reinstall-lal.
  Végső esetben keress, hátha tudok segíteni! :)

  VálaszTörlés
 16. Sziasztok én most kaptam egy ipod nano 8Gb lejátszót olyan kérdésem lenne hogy hogyan tudnék rá zenét feltölteni mert sehogy sem engedi?Az itunes-t letöltöttem de azzal sem megy.Ugye nem csak fizetős oldalról lehet rá rakni zenét?Saját mp3-t is rá tudok tölteni? köszi előre is sziasztok

  VálaszTörlés
 17. Zenét rakni úgy lehet rá hogy vagy nyomsz az iTunesban egy sync-et, vagy kijelölöd a felrakni kívánt cuccokat és simán áthúzod az iPodra.

  VálaszTörlés
 18. Sziasztok! lenne 2 kérdésem

  -El tudná valaki magyarázni, hogy tudok a nanomra videót rakni? Mert az iTunesba ha beillesztem a videót csak 5 percet enged berakni (azt az 5 percet rá is rakja). Nem találtam eddig sehol sem leírás ilyen problémára.

  -A magyar iTunes Storeban van valami játék, vagy egyéb ami jó a nano 4G-re?
  Előre is köszönöm!!

  VálaszTörlés
 19. Az iTunes-ban nincsen 5 perces videó korlátozás, ha valamilyen ingyenes konvertert használsz, abban lehet ilyesmi. Magyarországon csak App Store van, amivel iPhone és iPod touch programokat lehet vásárolni. Az amerikaiban kell regisztrálni, ha teljes iTunes boltot akarsz elérni.

  VálaszTörlés
 20. A konverter még az lejátsza az egészet, de a quick time player és az iTunes már nem úgyhogy nem tudom mi lehet , de azért köszönöm az segítséget.

  VálaszTörlés
 21. Koszonom a fantasztikus leirast, segitettel a dontesben. Immar en is Ipod Nano 4G tulajdonos vagyok! :)
  Vica, Hartlepool

  VálaszTörlés
 22. Szia Vica,

  Remélem nem ezen a héten vetted meg a nano-t, mert épp most jelent meg az 5-ik generációs modell :)

  Milyen színűt választottál?

  VálaszTörlés
 23. Az lenne a kérdésem hogy az ipod nano melyik mappájába húzzam át a zenéket mert nem akarom a programmal csinálni?
  Köszi Szépen

  VálaszTörlés
 24. Innen válasszál egy ingyenes programot amivel fájlként tudsz zenéket az iPod-ra másolni:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_iPod_managers

  VálaszTörlés
 25. Te melyiket ajánlanád nekem egy 3-G nanohoz?
  Köszi a választ

  VálaszTörlés
 26. Egyiket sem próbáltam, az iTunes tökéletes, mert rendben tudom vele tartani a zenéimet. MP3-at is kezel, CD-t is tud bemásolni, podcastokat letölteni. Semmi hátrányát nem látom.

  VálaszTörlés
 27. Az az igazság úgy kaptam ezt az ipodot de nem tudom melyik itunest töltsem le mert nem kaptam cd-t hozzá! Te melyiket használod?
  Honnan leszedni az ehez valót?
  Köszi

  VálaszTörlés
 28. http://www.apple.com/itunes/download/
  Minden iPod-al és iPhone-al működik.

  VálaszTörlés
 29. Nagyon szépen köszönöm!
  Te egy úri ember vagy! :-)

  VálaszTörlés
 30. Letöltem a progit és tényleg nagyon frankon fút minden!
  Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
  További szép napot!

  VálaszTörlés
 31. Hy Ildikó vagyok:)

  tényleg jó a cikk. és végre elhatároztam magam hogy megvegyem az új 5. generációs nano-t.Nagyon rég óta szeretnék, sokat töprengtem rajta, hogy megéri-e ennyi pénzért megvenni.azért nem mindegy ahogy néztem az apple.com-on ha forintba átszámítom 27 körül kb itthon meg több mint 10 ezerrel drágább. Viszont januárban hozatok egyet egy Angliában élő ismerősömmel aki jön haza igy jobban járok anyagilag.már alig várom, hogy fehér fülhallgató

  VálaszTörlés
 32. a vége lemaradt:D

  ,hogy fehér fülhallgatós fiatalként mászkálhassak:D ( asszem vhogy igy fogalmaztad meg a cikkben:)

  VálaszTörlés
 33. Jól döntöttél, Ildikó, nekem is iPod nanom van majdnem 2 éve (3. generációs) és nagyon elégedett vagyok vele. A fehér fülhallgatóról annyit, hogy nekem 1 évig bírta, aztán végleg lekopott róla a gumi, ami a fülben tartja a cuccot, úgyhogy most fekete fülhallgatóval nyomom. :)

  VálaszTörlés
 34. hát akkor nálam addig se fogja :) rendszeres fülgallgató fogyasztó vagyok

  VálaszTörlés
 35. Sziasztok
  Most vettem egy új 5. generációs készüléket, de sehol nem találom a menüben az equalizert, mert nekem kissé több bass kellene.
  Help

  köszi

  VálaszTörlés
 36. Sziasztok, Ipod nan 2g-m van. Az a baja tegnap óta, h amióta kikapcsoltam, és be akarnam kapcsolni ujra, csak futo csikokat látok a kijelzőn. Nyomtam egy resetet, ujraindult aztan jo lett, de mikor megint kikapcsoltam, meg a futo csikok jottek. Ugyanígy volt a "restore" után is.
  Nem dobtam le, nem csinaltam vele semmit..
  Ötletek?
  Udv. Adrian

  VálaszTörlés
 37. Közben rájövök, h a kijelző száll el..
  ha bekapcsolom és jo a kijelzo, miutan kikapcsol, es ujra mukodesbe hoznam csak a futo szines csikok jonnek..a zene szól

  VálaszTörlés
 38. Sziasztok!
  Segítenétek hogy lehet rátölteni zenét az ipod nano-ra?:D Előre is köszi.

  VálaszTörlés
 39. Szia Ottó!
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy az iPod nano-t ha kikapcsolom a play,pause gombbal, akkor miért merül le pedig nem használtam??!!!
  Hogy lehet véglegesen kikapcsolni?Jah, és még 1.
  Tölteni csak számítógépről lehet?
  Vagy lehet konektorról is?
  Üdvözlettel:Koncz Dávid

  VálaszTörlés
 40. Sziasztok! S.O.S. segítségre lenne szükségem! Nekem egy iPod nano 8GB van, és ha zenét teszek rá, akkor az előző zenéket már nem tudom hallgatni, mert olyan mintha eltűnt volna, de mégsem, mert a TC-ben cserélhető adathordozóként látom a fájlokat, és a iTunes-ben is, csak a készülékben nem. Beállítási hiba lenne, vagy csak én vagyok béna?
  Előre is köszi a segítség!
  Üdv.: jorak

  VálaszTörlés
 41. jorak,

  a http://www.beszeljukmac.com -on van nagyon jó Apple fórum, ott kérdezzed inkább meg.

  VálaszTörlés
 42. O.K. Köszi!
  üdv.: jorak

  VálaszTörlés
 43. Nekem I Phone 3 G S em van és mindenkinek nagyon ajánlom;)
  Am ha ajándakba akarok venni I pod nanot, szerintetek a 4 G-t vagy az 5 G-t válasszam? :O
  Előre is kössz a véleményt!

  VálaszTörlés
 44. Az ipod nano 5th mekkora felbontású videókat játsza le?

  VálaszTörlés
 45. sziasztok

  Most vettem egycikkben szereplő készüléket. Sajna én még nem vagyok mac-es bár már nagyon jó lenne, tehát ami van az pc winxp prof. Hogyan tudom az mp3-at rátenni az ipodra?

  VálaszTörlés
 46. itunes-el.
  miután csatlakoztattad az iPodot, utánna a bal oldali menüben ott lesz az iPodod "neve" és arra klikk és a fenti menün kiválasztod hogy music, video, stb...
  és a lejátszási listát kipipálod

  VálaszTörlés
 47. Az iPodok hanminősége sokkal rosszabb, mint a Philips, Grundig lejátszóké. Az ajándék iPodom azóta is porosodik a polcon a minőségi lebegős plexijében, mert a másik kettővel öröm zenét hallgatni ezzel ellentétben. Nincs teljes hangképe, rengetek az alsó-közép tartomány, meg a közép-közép, mély csak felső szegmensben van, magas pedig hátra tolódott. Túlárazott trendi divatcucc, aki komolyan veszi a zenehallgatást az Philips GoGear-t vesz, aki pedig nagyon vájt fülű az Grundig Mpixx szériát.

  VálaszTörlés
 48. Nagyon tetszenek ezek a generációs iPod-ok, viszont egy hete vettem egy ilyet: http://ioutlet.hu/ipod/ipod-nano/ipod-nano-16gb-kek.html Ennyiért nem hagytam ott.

  VálaszTörlés
 49. lehet rajta wifiz ni?

  VálaszTörlés